بنابراین باید این نکته را در نظر داشته باشیم که انواع نمای روکار ساختمان در واقع ساختار اصلی یک سازه را تشکیل میدهد. به همین دلیل گزینههای محدودی به عنوان متریال نمای ساختمان وجود دارد. آشنایی با انواع مصالح نوین در نمای ساختمان و ویژگیهای هر یک از آنها، به سازندگان و یا مشتریان کمک میکند تا به غیر از جنبه بصری، اطلاعات روشنتری از عملکرد آن نیز داشته باشند. با ورود متریالهای نوین در خط ساخت و ساز، نماها از جنبههای صرفا عملکردی خود آزاد شدند و اکنون به عنوان سازهای غیر باربر استفاده میشوند.
در حال حاضر با توجه به پیشرفت چشمگیر نرم افزارهای طراحی، میتوان نماهای مدرن و جدیدی را بر اساس ترکیب، سبک، دکوراسیون و حتی رنگ طراحی کرده و از انواع مصالح نمای ساختمان مدرن و مهندسی برای اجرای آنها استفاده کرد. در ادامه سعی خواهیم کرد گزینههای مختلفی از متریال نمای ساختمان که در دنیا مورد استفاده و استقبال معماران مطرح قرار گرفته و جایگزین نمای ساختمانهای قدیمی و سنتی شده است را بررسی کنیم.
بهترین متریال نمای ساختمان کدامند؟
نمای ترمووود
همانطور که میدانید چوب یک متریال زیبا و دوست داشتنی است که میتواند ظاهر سازه را زیبا و متفاوت جلوه دهد. تکنولوژی تولید چوب مهندسی شده یا ترموود این روزها به سمتی پیش رفته که چوب را قادر به مقاومت در برابر شرایط جوی گوناگون ساخته است. از این رو با ظهور نمای ترموود نگرانیهای سابق جهت استفاده از چوب در طراحی نما تا حدود زیادی رفع شده است. تنوع رنگ و اندازه پنلهای ترمووود از ویژگیهایی مثبتی است که این متریال را از رقیبانش متمایز میکند. ترموود که از آن به عنوان چوب نیم سوز نیز یاد میشود؛ جزو جدیدترین متریال نمای ساختمان است که تمام عوامل منفی چوب خام از آن حذف شده و دارای مقاومت بالا و زیبایی بینظیری میباشد. از این رو مناسبترین گزینه برای اجرای نماهای مدرن و امروزی میباشد.
نمای آجری
یکی از قدیمیترین مصالح و متریالی که برای نمای ساختمانها کاربرد دارد آجر میباشد. آجر دارای قدمت چندین ساله در عرصه معماری ایران است. این مصالح سنتی که به دلیل دسترسی آسان کشور ما به مواد اولیه آن، همچنان در خط تولید بسیاری از کارخانهها قرار دارد؛ در حال حاضر به دلیل قوانین مطرح شده از سوی شهرداری جزو پرکاربردترین مصالح نمای ساختمانها میباشد. قیمت مناسب و پایین این متریال نسبت به رقیبان دیگر، از جمله دلایل استفاده از آن توسط کارفرمایان است. البته امروزه به لطف نرم افزارهای طراحی و مهندسی میتوان از آجر در طراحی نماهای نیمه مدرن و امروزیتر بهره برد. در این طراحیها سعی میشود تا به کار بردن آجر به نحوی انجام پذیرد که مطابق با معیارهای روز و نوین طراحی نما باشد. از این رو آجر میتواند یک متریال فوقالعاده زیبا باشد که در عین داشتن حس نوستالژیک و دعوتکننده؛ در تناسب با سلیقههای طراحی نمای مدرن قرار بگیرد. از ویژگیهای بارز نماهای آجری همانند برخی مصالح دیگر همچون چوب نمای ساختمان، عدم نیاز به مراقبت و نگهداری سالیانه است. زیرا نمای آجری اغلب چندین سال بدون نیاز به تمیز شدن؛ ظاهر اولیه خود را حفظ میکند.
نمای چوبی ساختمان
از آنجا که چوب یک ماده ذاتا طبیعی است؛ استفاده از آن به عنوان متریال نمای ساختمان حس زیبایی، آرامش و جذابیت را به بیننده منتقل میکند. اما باید این نکته را در نظر داشت که نماهای کار شده به وسیله چوب به نگهداری ویژه نیازمند هستند. زیرا چوب طبیعی توانایی تحمل عوامل مخرب جوی، مقاومت در برابر حملات حشرات و آفات و پایداری در مقابل اشعه ماورای بنفش خورشید را ندارد. در نتیجه موارد تاثیرگذار مطرح شده، چوب خام را به سرعت تجزیه کرده و ظاهر و کیفیت آن را کاهش میدهد. از این رو امروزه معماران و کارفرمایان چنانچه تمایل به استفاده از چوب در نمای سازه خود را داشته باشند؛ قطعا به سراغ گزینههای مشابه اما مهندسی و مقاوم سازی شده همانند ترموود میروند.