ترمووود را میتوان نتیجه فرآوری چوبهای طبیعی، درون کورههای گرمایی با روش القای حرارت در شرایط فاقد اکسیژن دانست. این یک روش سازگار با محیط زیست است که برای تصفیه چوب در نظر گرفته شده است. زیرا هیچ ماده شیمیایی در طی این مراحل به چوب اضافه نمیشود. سطح و شدت گرمای استفاده شده در طی فرآیند اصلاح حرارتی، خصوصیات متفاوتی را در چوب ایجاد میکند. استفاده از گرما برای اصلاح خواص طبیعی چوب را میتوان به دوره وایکینگها نسبت داد. اما طی ۱۰ تا ۱۵ سال اخیر با راهاندازی کارخانههای بزرگ تولید تجاری چوب ترمووود در سراسر جهان، (عمدتا در اسکاندیناوی و استونی) این محصول در صنعت ساختمان سازی دنیا بسیار محبوب شده است.
ویژگیهای ترمووود چیست؟
روند پخت و گرمادهی خاص به الوارهای چوبی سبب ایجاد تغییرات شیمیایی و ساختاری در ساختمان سلولی چوب میشود. بنابراین برخی از خصوصیات و کیفیت طبیعی این محصول تغییر میکند. از ویژگیها و خصوصیاتی که ترمووود را به متریالی محبوب تبدیل میکند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ترموود از نظر ابعاد پایدار است. این بدان معناست که به دلیل گرمای شدیدی که چوب در طول فرآیند تولید در معرض آن قرار میگیرد؛ عمق هسته مرکزی آن خشک میشود و این عمل سبب میشود تا تمام رطوبت و رزین از مغز چوب خارج شود. بنابراین ترمو چوب مانند چوبهای تصفیه نشده و طبیعی، اثرات رطوبت داخلی را از خود بروز نمیدهد. این عوارض ممکن است به شکل بادکردهگی، ترک خوردگی، و جمع شدگی و… باشد. رطوبت کنترل شده موجب میشود تا چوب ترموو شکل خود را نسبت به حالت طبیعی خود به مراتب بهتر حفظ کند.
- الوارهای ترمووود با محیط زیست سازگار هستند. چوب مورد استفاده برای تولید ترمو وود از جنگلهای پرورشی تامین میشود. از آنجا که هیچ ماده شیمیایی یا مواد خارجی در طول فرآیند تولید دخیل نیست، محصول نهایی مادهای سازگار با محیط زیست میشود که فقط با استفاده از روشهای طبیعی تولید شده است.
- ترموود مقاومت زیادی در برابر پوسیدگی و قارچها دارد. با فرایند گرم شدن ساختار همی سلولزی درون سلولهای چوب شکسته میشود. در نتیجه محصول نهایی مواد مغذی مناسب برای رشد و نمو قارچها و باکتریها را از دست میدهد.
- عمر مفید ترمووود از ویژگیهای خاص آن است. هنگامی که چوب با گرما تیمار میشود؛ طول عمر طولانیتری پیدا میکند. این ویژگی بستگی به درجه حرارت و مدت زمان گرمادهی به چوب دارد. به طور کلی هرچه درجه حرارت بالاتر باشد، طول عمر الوار ترموود بیشتر خواهد بود.
- عایق بندی ترموود نسبت به چوب طبیعی بهبود یافته است. چوبهایی که تحت عملیات حرارتی قرار گرفته اند بسیار متخلخلتر از چوبهای تصفیه نشده هستند. این عامل به طور چشمگیری خاصیت عایق بندی آنها را بهبود میبخشند.
- ترموود قابل بازیافت است. برخلاف چوبهای آغشته شده به مواد نفتی، ترمووود را میتوان به عنوان چوب تصفیه شده با پایه طبیعی بازیافت کرد.

مزایای استفاده از چوبهای ترمووود
چوب گرمادیده یا همان ترمو چوب مزایای بی شماری دارد. ثبات اندازه و ابعادی آن، تنها یک مورد از عواملی است که باعث میشود چوب اصلاح شده با حرارت به عنوان اولین انتخاب کارفرمایان در بسیاری از پروژههای ساختمانی باشد. برخی دیگر از مزایای ترمو چوب به شرح زیر است.
- مقاومت بالا و طولاني در برابر عوامل مخرب زیست محیطی و جوی
- قابلیت نصب آسان و سريع در محل اجرا
- توانایی برشهای هلالي درمحلهاي دارای قوس
- شستشو و نگهداري آسان در محل نصب
- عایق حرارتی بسیار عالی
- سبک بودن در مقابل چوبهای دیگر
- فاقد مواد و عوامل تهدید کننده سلامت انسان
- بافت یکنواخت و خالص
- رنگ بندی زیبا و متنوع
- عایق بسیار خوب صدا
معایب ترمووود چیست؟
این محصول در مقابل صدها ویژگی مثبت، دارای چندین عیب مختصر است. که با اعمال روشهایی میتوان برخی از این عیبها را از بین برد. این عوامل عبارتند از:
- عدم مقاومت کافی ترموود خام به اشعه ماورائ بنفش خورشید. ترمو وود بدون پوشش و رنگ، مقاومت کافی به اشعه ماورای بنفش خورشید ندارد. درصورت عدم استفاده از رنگها و پوششهای پیگمنتدار، چوب ترمو به کار رفته در فضای بیرون ساختمان مانند نما و فضاسازی حیاط، تغییر رنگ داده و تبدیل به رنگی با تناژ خاکستری میشود. پدیده خاکستری شدن چوب ترمو در برخی موارد سریعتر از چوب فرآوری نشده و خام صورت میگیرد. این امر لزوم رنگ کردن چوب ترمو را به اثبات میرساند.
- کاهش نقطه اشتعال زایی. زمان رسیدن چوب به نقطه اشتعال به دلیل کاهش رطوبت و صمغ موجود در چوب بسیار کوتاهتر از چوبهای غیر فرآوری شده است.
- کاهش مقاومت خمشی ترموود. به دلیل از دست دادن رطوبت درون بافت چوب، ترمووود قدرت خم پذیری و انعطاف یا همان مقاومت خمشی خود را از دست میدهد.
- قیمت نسبتا بالای آن. ترمووود در مقابل سایر مواد و مصالح ساختمانی مانند آجر، سیمان و انواع سنگهای طبیعی درجه سه و… قیمت بالاتری دارد.
- عدم قابلیت اجرای سازههای منحنی. سازههایی که اشکال منحنی دارند را نمیتوان با ترمووود ساخت.

کاربردهای گوناگون چوب ترمو در سازه
ترمووود در نتیجه تغییر در ساختارهای طبیعی چوب، خواص و ویژگی منحصر به فردی را دارد. بنابراین، حوزه استفاده از این محصول در دکوراسیون و فضاسازی داخلی و خارجی ساختمان افزایش پیدا کرده است. برخی از کاربردهای آن به شرح زیر میباشد:
کاربری ترموود در دکوراسیون و فضاهای داخلی شامل:
- سقف
- دیوارپوش
- کفپوش
- درب و پنجرههای ساختمان
- استخر و سونا
- نمای چوبی داخل ساختمان
- قرنیزها، نردهها و پلهها
استفاده از ترمووود در دکوراسیون و فضاهای بیرونی شامل:
- نمای ترموود ساختمان
- رووف گاردن
- انواع مبلمان فضای باز و آلاچیقها
- گلدان
- نرده و پلهها
ترمووود معمولا در دو درجه کیفی D و S تولید میشود. نوع D که در دماهای بالاتر تحت تیمار حرارتی قرار گرفته است؛ دارای مقاومت و دوام زیادی است و میتوان از آن برای فضاهای داخلی و خارجی سازه استفاده کرد. در حالی که ترموود نوع S در دمای پایین تر تحت فرآوری قرار میگیرد؛ به عنوان درجه ناپایدار این محصول شناخته میشود و از آن برای دکوراسیون و فضا سازی داخلی ساختمان استفاده میکنند.